Beleggen in goud kent van oudsher twee kampen. Zij die ervoor pleiten om goud in hun portefeuille op te nemen om inflatoire krachten de kop in te drukken. Of die er zelfs een reddingsmiddel in zien tegen rampzalige markten. Tegenover de believers heb je een heel ander kamp: zij die voor goud geen plaats zien in een moderne portfolio. Een overzicht van de voor- en nadelen van beleggen in goud.
Nadelen beleggen in goud
Laat we eerst even naar de nadelen kijken:
Intrinsieke waarde van goud
Goud leverde altijd stof tot gesprek op in beleggersmiddens. Heel wat beleggers zijn het roerend eens met elkaar: goud komt beter tot zijn recht in andere sectoren dan in een beleggersportefeuille. Vooral de intrinsieke waarde van goud wordt in vraag gesteld. Niemand ontkent de meerwaarde van het edelmetaal in sommige sectoren, denken we maar aan de juwelen of de computerindustrie. Bovendien is het beleggen in goud volgens experts geen concurrentie voor aandelen.
Volatiele goudprijs
De goudprijs is volatiel, kan snel en dramatisch veranderen én dat meestal zonder enige waarschuwing. In april 2013 daalde de goudprijs met een spectaculaire 13 procent om dat jaar met 28 procent in het rood te eindigen. Anderzijds ging goud opnieuw blinken vanaf 2008 tot diep in 2010. Voorstanders van goud in een beleggingsportefeuille wijzen er op dat het edelmetaal een goedkope verzekering is in povere tijden. Omwille van de prijsschommelingen kan goud een lucratieve belegging zijn.
Fysiek goud en de gevaren ervan. Komono horloges
De puurste manier van investeren is om het goud in je bezit te hebben. Fysiek goud kampt echter met wat nadelen: verkopers vragen een premie, de prijs is niet altijd strikt gekoppeld aan die van de goudmarkt en dan moet je het nog ergens veilig stockeren. Wanneer je het zelf bijhoudt, dan is er altijd een bepaald risico aan verbonden en ook bijkomende kosten (bvb. voor een kluis). Vertrouw je op een derde partij, dan zijn er de bewaarkosten.
Lees meer: Beleggen in goudstaven: enkele blinkende tips
Een andere mogelijkheid is het beleggen in een ETF gedekt met de onderliggende goudwaarde. De kosten zijn beperkt tot 0,4 procent commissie en een jaarlijks bewaarloon. Zo’n gold exchange-traded fund of GETF is wat minder populair dan vroeger maar nog altijd een valabel alternatief.
Voordelen beleggen in goud
Sinds eeuwen heeft goud een stevige fanbasis opgebouwd. Niet omdat ze goud mooi vinden, vaak hebben ze zelf goud nooit in hun handen gehad, maar eerder omwille van de eigenschappen die het bezit. En vooral de positieve eigenschappen dan. De voordelen van een belegging in goud is voor deze beleggers kristalhelder.
De bescherming van goud
Goud boezemt vertrouwen in. In slechte en turbulente tijden is het een veilige haven voor beleggers en investeerders die het even niet meer weten. De goudprijs stijgt doorheen de jaren alsmaar. Een voortdurend stijgende goudprijs hernieuwt het vertrouwen. Op die manier bouwde goud een stevige reputatie op. Bovendien beschermt het ook nog eens voor de kracht van inflatie. Inflatie knabbelt geniep aan heel wat waardes. Maar goud blijft buiten schot.
Lees meer: Beleggen in goud: zo gemakkelijk verdien je er geld mee
Makkelijk om te diversifiëren
Een goede beleggingsportefeuille bevat een verscheidenheid aan producten. Goud is een ideale manier om wat verscheidenheid te brengen. Goud hangt niet vast aan aandelenkoersen of valuta. Dit betekent dat een plots rendementsval in het ene beleggingsproduct geen of weinig invloed zal hebben op een ander.
Elk nadeel heb zijn voordeel
Fysiek goud in huis hebben is wellicht niet de meest relaxte wijze van belegging. Net zoals je ook geen valies met briefjes van € 500 onder jouw bed bewaart. Echter, het voordeel van fysiek goud is de makkelijke bewaring en stockering, omwille van het kleine volume. Ideaal is het niet maar je hoeft er nu ook geen kamer of half huis aan op te offeren.
Vrijstelling belastingen goud
Beleggingsgoud, en enkel allen maar beleggingsgoud, is vrijgesteld van belastingen. Even werd er een belastingtarief voor beleggingsgoud, maar toen er massaal goud naar het buitenland vertrok, schroefde de overheid het belastingtarief terug. Dus beleggers die goud aankopen om het in waarde te laten stijgen, die betalen daar geen belastingen op. Maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Juwelen en goudmunten van voor 1800 vallen buiten de regeling.
Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.